DR. HIDUP SIHAT DENGAN BOLEH: APA HUBUNGAN ANTARA TIDUR MALAM DAN HORMON PERTUMBUHAN?

DR. HIDUP SIHAT DENGAN BOLEH: APA HUBUNGAN ANTARA TIDUR MALAM DAN HORMON PERTUMBUHAN?


Dr. Rangkaian artikel kami, yang Can Çiftçi akan menjawab soalan ingin tahu mengenai pemakanan, senaman dan kesihatan yang seimbang, sudah bermula! Artikel pertama dalam siri ini adalah mengenai hubungan antara tidur malam dan hormon pertumbuhan.

Hormon pertumbuhan mungkin merupakan salah satu hormon yang paling penting bagi sesiapa yang bersenam dan berusaha untuk mengawal berat badan. Kerana hormon pertumbuhan bukan sahaja membantu metabolisme lemak lebih cepat tetapi juga membantu meningkatkan jisim otot / serat.

Pada ketika ini, soalan pertama yang diajukan oleh individu yang ingin melangkah lebih jauh adalah: "Apa yang dapat saya lakukan untuk meningkatkan pembebasan hormon pertumbuhan?" sedang berlaku.

Jawapan yang saya berikan untuk soalan ini adalah seperti berikut:

1. Tidur pada waktu malam ketika hormon pertumbuhan memuncak (selepas jam 22:30). Ini adalah faktor pertama dan paling penting untuk pembebasan hormon pertumbuhan. Oleh itu, pepatah "anda harus tidur untuk berkembang" adalah SEBENARNYA!

2. Pendedahan cahaya biru selepas gelap. Televisyen, telefon, komputer dan lampu penjimatan tenaga putih mengganggu pembebasan melatonin (hormon tidur), menyebabkan hormon pertumbuhan kurang. Sekiranya anda membaca artikel ini pada waktu malam, sila simpannya dan tinggalkan telefon untuk dibaca pada waktu pagi. Sekiranya anda bekerja pada waktu malam, anda boleh memakai cermin mata kalis cahaya biru.

3. Pergi tidur secara terbuka pada waktu malam. Gula darah rendah mengoptimumkan pembebasan hormon pertumbuhan. Saya meninggalkan emoji yang marah di sini untuk mereka yang mengatakan "Saya tidak dapat tidur," "

4. Kajian menunjukkan bahawa individu yang mempunyai berat badan berlebihan dan / atau lilitan pinggang rendah menghasilkan hormon pertumbuhan yang kurang. Oleh itu, mengurangkan pengambilan kalori secara tidak langsung meningkatkan hormon pertumbuhan. Mengamalkan puasa sekejap mengenai perkara ini akan menyokong penurunan berat badan dan pembebasan hormon pertumbuhan secara langsung. Jadi menjadi pusar bukan sahaja memaksa butang baju, tetapi juga mengganggu hormonnya!

5. Gunakan sauna. Peningkatan jangka pendek suhu persekitaran juga memberikan peningkatan hormon pertumbuhan yang serius.

6. Juga diketahui bahawa makanan tambahan seperti melatonin, kreatin, arginin / lisin dapat memberikan peningkatan hormon pertumbuhan jangka pendek.

Pengarang: Dr. Boleh CiftciSource link

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *